Før du laver dit næste nytårsforsæt…

26. december 2017

Når året går på hæld bliver trangen til at lave et eller flere nytårsforsæt påtrængende, men prøv at trække vejret og lav lidt tankevirksomhed om året der gik.

Vi er som vi er, og et nytårsforsæt som strider mod dét har ringe chancer for at blive til noget. Hvis du der imod evaluerer på det år der gik og de ting du rent faktisk fik gjort, så kan det være dejligt motiverende.

“Kig bagud før du kigger fremad”, det er titlen på en artikel skrevet af John C. Maxwell i 2015. John Maxwell anbefaler at man med papir og blyant i hånden reflektere over hvad der gik godt og hvad der gik dårligt i det gamle år, og dernæst tænker over hvad man vil gøre mere af og hvad man vil gøre mindre af.

Hvad gjorde jeg som jeg ikke skulle have gjort?

Hvad brugte jeg meget tid på? Var det en bevidst prioritet? Var det noget jeg ville have været god til, eller kunne jeg have bedt andre om hjælp? Hvad skal være anderledes i det nye år?

Hvad undlod jeg at gøre som jeg skulle have gjort?

Hvad kom aldrig i kalenderen? Hvad overså jeg som jeg burde have prioriteret? Hvad undlod jeg at få gjort som jeg ellers havde planer om? Var der handlinger og opgaver som ikke blev udført?  Hvad skal være anderleds i det nye år?

Hvad var den vigtigste ting jeg gjorde for en anden person?

Kan jeg gøre det igen, eller evt. gøre det samme for en anden person? Gjorde jeg det mest effektivt, eller hvordan kan jeg gøre det bedre?

Hvad var det jeg gjorde som betød mest for min personlige vækst?

Kan jeg gøre det igen? Kan det blive en vane? Er der andet jeg kan gøre for at gro som person?

På hvilke områder kan jeg gøre flere ting bevidst?

Hvornår skete ting bare for mig og hvornår var det mig der fik dem til at ske? Er der dårlige vaner som skal brydes? På hvilke områder skal jeg være mere bevidst, lave bedre beslutninger og gå i en positiv retning?

Hvordan kan jeg løfte ting i mit liv til et højere niveau?

Hvor kan jeg tage en god oplevelse og gøre den endnu bedre? Hvordan kan jeg gro personligt i det nye år? Hvordan kan noget der var tilfredsstillende gøres endnu mere tilfredststillende? Hvordan kan jeg overgå både andres og mine egne forventninger? Kan godt gøres til fantastisk?

Spørgsmålene kan være svære og abstrakte at svare på, men vi har alle personer og fokusområder i vores liv som bestemmer meget af det vi er og det vi gør for andre. Det har jeg skrevet en anden post om der hedder De områder der giver energi.

Kom i tanke om en række eksempler på det gode og eksempler på noget der ikke gik så godt, og skriv stikord ved hver hændelse.

Hvis du har haft gode erfaringer i det gamle år med at være ærlig, beslutsom, modig, planlæggende, så beslut dig for, at det nye år skal have mere af det, på flere områder.

I mit eget liv er familie og venner vigtige fokusområder, men også økonomi, job og fritid. Alle fortjener de et servicetjek hvor jeg tænker over om jeg har haft succeser, om der er områder hvor jeg svigtede og om jeg kan nå nye højder på nogen af områderne.

Inden for økonomi overvejer jeg f.eks. min opsparing og min nedbringelse af gæld. Måske er der venner med hvem jeg vil genoptage en tabt forbindelse. Måske vil jeg forpligte mig mere for en god sag eller bede om nye eller større opgaver på jobbet?

Dit nye år kan blive endnu bedre end det gamle.

Godt nytår!050704-N-9500-004

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: