De brikker der udgør vores liv

24. november 2009

Projekter er de brikker der udgør vores liv på et givet tidspunkt.

Det er ikke sikkert at du betragter dit liv som en liste af projekter, hvor nogle færdiggøres, andre udgår medens nye projekter løbende dukker op i horisonten.

Læs lidt videre og du vil se at paradigmet er sandt og at det kan være en meget effektiv måde at anskue dit liv på.

Definitionen på et projekt

Hvis vi definerer et projekt som, “Et eller andet som har et mål og som kræver mere end én action”, så kan listen af projekter i dit liv hurtigt vokse.

Med mål mener jeg, at du for dit indre øje ser en attraktiv fremtid hvor et eller andet er opnået, bygget eller gjort, og så er grunden lagt for et projekt.

Det næste er at finde ud af hvilke handlinger eller actions der skal til for at resultatet af projektet kan manifestere sig.

Hvis det kræver mere end en action at nå målet, så skal der planlægges, omend planlægningen kan være hurtigt overstået.

De projekter vi lever med

De fleste projekter i vores hverdag er små projekter, der kun har få actions, men prøv at stoppe op engang imellem og fornem at der faktisk hver gang er tale om at du har et billede af en attraktiv fremtid og også fortager en form for planlægning i hovedet eller i det mindste på bagsiden af en kuvert.

Et projekt kan være en middag for nogle gæster, en rejse, et indkøb af nyt fjernsyn eller et karriereskift. Et projekt kan også være en relation til et andet menneske der skal afklares, eller et sted der roder og som trænger til at blive ryddet op. Nogle jobs er nærmest defineret ved at være én lang række af projekter.

Få et overblik

En hurtig måde at skabe en følelse af større klarhed og overblik i sin hverdag er at gøre følgende:

  1. Skriv en liste med dine nuværende projekter ned på et blankt stykke papir.
  2. Brug ét minut pr. projekt til at tænke over hvad det egentlig er du gerne vil have som resultat af projektet (skriv det ned hvis du er meget energisk).
  3. Notér den umiddelbart næste action for hvert projekt

Når du skal identificere dine projekter, så kig i din kalender og se hvad du har af aftaler, de er tit afledt af projekter. Hvis du allerede har en action liste, så se hvilke actions der står, de udspringer også tit af projekter.

Det er meget vigtigt ikke at forveksle et projekt med en action. “Vinterdæk på bilen”, kan være et projekt med mange actions, men hvis den ender på actionlisten er der risiko for at den bliver stående der, fordi næste action ikke er defineret, så som at bestille tid hos værkstedet.

Ikke alle projekter er projekter

Får du en fornemmelse af at et af projekterne ikke har noget endeligt mål, så er der måske nærmere tale om et fokusområde i dit liv. Det kan være en rolle du har påtaget dig eller noget som du gerne afsætter en stor del af din tid til. Eksempler er dit job (som kan indeholde flere fokusområder), din rolle i familien, din fritidsinteresse eller et bijob.

Skriv en kommentar om hvor mange projekter du har opdaget i dit liv ved at lave en liste, du har flere end du tror.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: