Måden til at komme af med ALT din gæld

23. november 2009

Bankerne skal jo også tjene penge, og det gør de så.

I vores familie er renter langt den største udgiftspost på budgettet, og det er få mennesker der ikke har en eller anden form for gæld.

 • Realkreditlån
 • Banklån
 • Kontokort
 • Kreditkort
 • Studielån
 • Boliglån
 • Private lån

Fælles for de fleste typer gæld er at du er kunde i nogens butik, og at den vare du køber hedder penge her og nu. Prisen er de renter der skal betales hver måned sammen med afdraget og banken eller kreditkortselskabet har ingen interesse i at du nogen sinde bliver gældfri.

Hvis du som jeg gerne vil af med din gæld, findes der en afprøvet metode til at komme af med den, kaldet Gælds-Snebolden (Debt Snowball).

Snebold skal forstås som en snebold der ruller ned af en bakke og bliver større og større, og som høvler mere og mere af gælden.

Metoden er navngivet af Dave Ramsey, der er en kendt privatøkonomisk rådgiver, nærmest med heltestatus, i USA.

Gælds-Snebolden

 1. Start med at lave en liste over alle dine lån, sorteret fra mindste til største lån. Skriv hvem du skylder penge, hvor meget der er tilbage på lånet og den månedlige ydelse (afdrag og renter).
 2. Læg alle ydelserne sammen så du har den samlede ydelse for alle lån.
 3. Aftal med dem du skylder penge at betale så lidt som muligt pr. måned, bortset fra på det mindste lån. Det lån skal du betale så meget som muligt på, således at du tilsammen stadig betaler det samlede beløb du regnede ud under punkt 3.
 4. Når det mindste lån er betalt lægges ydelsen fra dette lån til den ydelse du betaler på det næst-mindste lån. Du betaler stadig den samme totale ydelse, men nu har du accellereret nedbetalingen af lån nummer 2. Fortsæt indtil alle lån er væk.

Overvejelser du kan gøre dig er at vælge højeste til laveste rentesats (økonomisk det smarteste) eller at mærke efter hvilken gæld som vil være følelsesmæssigt rarest at komme af med.

Det kan også være at du stopper Snebolden når du når til dit primære boliglån og istedet sparer pengene op som du hidtil har brugt til at betale af på dine lån.

Hvis du er blevet gældfri eller har brugt en god metode til at komme af med dine lån så skriv en kommentar om det.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: